aanmelden nieuwsbrief

SENA

Programma Sena Masterclass Muzikaal Ondernemerschap 2014 bekend

Het programma van de Sena Masterclass Muzikaal Ondernemerschap is bekend.Bekijk het hier.

In totaal werken meer dan 20 professionals mee aan het uitvoeren van de Masterclass Muzikaal Ondernemerschap. Zij spreken over generieke onderwerpen die voor iedereen relevant zijn, zoals het auteursrecht, verschillende soorten contractvormen, carrièrefases bij een artiest, de fiscale behandeling van de artiest en de verschillende partijen in de muziekindustrie. Andere keren wordt in de diepte gewerkt, waarbij een keuzethema verder wordt toegelicht. In dergelijk gevallen lopen er meerdere onderwijsprogramma’s naast elkaar, zodat je als cursist de keuze hebt welke je wilt volgen en er altijd wat relevants is.

De eerste drie zaterdagen bieden een generiek programma waarin de basisingrediënten van de muziek en entertainmentindustrie besproken worden. Centraal staat het bouwen aan een carrière. Wat is eigenlijk een carrière, welke verwachtingen mag je daarover hebben en wat zijn de ‘best practices’? Hoe werkt het mechanisme tussen boeker, manager, platenmaatschappij, publisher en welke rol speelt A&R hierin. Zijn er naast het inschrijven bij programma’s als the Voice nog andere keuzes die je kunt maken en wat zijn de logische consequenties van die keuzes.

Op de eerste lesdag geeft Jan van der Plas, schrijver van de Muzikantengids, de cursisten in twee sessies een overzicht van alle organisatie die zich in Nederland met muziek bezig houden met inbegrip van de diverse auteursrechten organisaties. Het boek de Muzikantengids krijgen alle studenten op deze eerste dag.

Alexander Beets komt in week twee met een overzicht van de geld en waardestromen in de muziek- en entertainmentindustrie. Daarna volgt een presentatie door Kim Bloem van Mojo. Deze gaat over de geheimen van concertorganisatie, het boeken van artiesten en haar rol binnen Mojo en het North Sea Jazz Festival. Jasper van den Dobbelsteen vertelt deze dag over zijn werk als programmeur en laat zien hoe het reilt en zeilt bij de Nederlandse poppodia en –festivals.

In week drie zal Dick Molenaar, autoriteit in Nederland rondom artiest en geldzaken, ingaan op de fiscale keuzen en valkuilen voor het opzetten van je eigen bedrijf. Zelfstandig, welke rechtsvorm, wel of geen stichting, een VAR een IPV etc. In het tweede blok gaat Dick dieper in op internationaal fiscale regelgeving. Concerten in het buitenland, geldstromen uit het buitenland, een internationale gast etc. Deze thematiek is voor iedere professional relevant

Vanaf de vierde lesweek zijn er diverse keuzeprogramma’s waarbij de deelnemers keuzes moeten maken over het te volgen programma. Daarnaast is vanaf dan ook veel ruimte ingelast om je eigen beroepsproduct te laten beoordelen vanuit diverse invalshoeken.

De Sena Masterclass Muzikaal Ondernemerschap wordt op zaterdag 6 december afgesloten met presentaties van Sena en de Ntb en krijgen de cursisten onder het genot van een afsluitende borrel een officieel ‘certificaat van deelname’.

 
   « nieuwsoverzicht